Bár az időjárás nem fogadta kegyeibe az ünneplőket, sokan tisztelegtek városunk egyik legelismertebb házaspárjának emléke előtt a temetői kopjafánál állított emlékmű avatásán ma délután. Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál neve nemcsak Pentelével, de Dunaújvárossal is egybeforrt.

Két szép, tartalmas életút

Az ünnepség kezdetén elhangzott méltatás is felidézte, Jakóné Fekete Teréz és Jakó Pál tartalmas és hosszú életük során különleges szerepet vállaltak Dunaújváros életében. Egyszerre voltak nemzedékek valóban legendás pedagógusai, valamint a város közéletében, a kulturális, civil szférában is megkerülhetetlen tényezők. Aligha véletlen, hogy Jakóné Fekete Teréz városunk díszpolgára, valamint a Pro Cultura Intercisae díjat is kiérdemelte, Jakó Pál több évtizedes kiemelkedő munkásságát többek között Dunaújvárosért díjjal ismerték el. 
A két, ezer szálon összefonódó, de évtizedeken át meghatározó, sokszínű és példás életutat idézte fel a hétfő délutáni emlékmű-avató ünnepség, amely a már említett méltatást követően a Lázár Gabriella vezette pentelei Kék Nefelejcs Népdalkör rövid műsorával kezdődött az akkor még lepellel borított emlékműnél. Az egy méter magas, tölgyfából készült alkotás koncepcióját, a feladat jelentőségét Nyitrai Mihály fafaragó népi iparművész összegezte. 

Emlékük él

Ezt követően Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester méltatta a két jeles személyiséget, kiemelve, hogy a Jakó-házaspár példás életművet hagyományozott az utókorra:
– Nemcsak a tudásuk, hanem a szeretetük is fontos volt, amivel mindenkit, volt tanítványt, családtagot, a kulturális élet vagy éppen a civil szféra képviselőit is gazdagon, önzetlenül megajándékozták. Terike néni és Pali bácsi is csodálatos személyiség volt, minden cselekedetük jó példa nekünk és minden városlakónak. Nem véletlen, hogy a Jakó-házapár emlékműve az ’56-os kopjafa mellé került: kitartásuk azt a példát idézi, amivel Pentele is a legtovább védekező városként tartott ki a forradalmat leverő orosz megszállás idején. Büszke. bátor főhajtással emlékezünk rájuk – hiszen emlékük elevenen él mindmáig!

Az ünnepségen a jeles életműveket méltatta Stermeczki András evangélikus lelkész, valamint Szaplonczay Máté görögkatolikus pap, majd az emlékművet közösen leplezte le Pintér Tamás polgármester, Barta Endre, valamint Nyitrai Mihály. Az esemény végén a megemlékezők együtt helyezték el a tisztelet virágait és koszorúit a Jakó-házaspár emlékművénél. Büszke, bátor főhajtással.