ÜDVÖZÖLJÜK A DUNAÚJVÁROSI GÖRÖGKATOLIKUS EGYHÁZKÖZSÉG WEBOLDALÁN

Szertartásvezetőink

Kovács István

 

Parókus

Szaplonczay Máté


Segédlelkész

HITOKTATÁS

Dunaújvárosban

ESEMÉNYEINK

ütemezése

TÁMOGATÁS

Adományok

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntelek ezen honlapon, amely életünket, a Fejér megyei szórványban élő görögkatolikusok életét hivatott bemutatni. Amikor Keresztelő Szent János megszületett, rokonai a következő kérdést tették fel: „Vajon mi lesz ebből a gyermekből?” Vajon mire született János? Arra született, hogy Jézusnak előhírnöke legyen.
Tiszta volt, mint Jézus. A pusztában élt, de bátran állíthatjuk, nemcsak úgy, hogy lakóhelye volt a sivatag, hanem lelki értelemben is: távol élt a város zajától. Isten szavát követte. Az Isten által rendelt tiszta szót, amit felujjongva érzett talán anyja méhében a Jézussal való első találkozásánál. Tanít bennünket, hogyan is lehet megőriznünk szívünk tisztaságát.
Szegény volt, mint Jézus. Értsük pontosan: nem rongyos, hanem egyszerű. Olyan ember, aki meg van elégedve életével és helyzetével. A nagyra törés vágya nélkül élt. Ezért tudta mondani: Elégedjetek meg azzal, amitek van. Ezt mondja most nekünk is: keressük azt az életet, amelytől távol áll a kapzsiság, a mindenáron szerzés vágya. Azt a szegénységet, amely által a szívbe költözik a megelégedettség. „Boldogok a lélekben szegények, mert övék mennyeknek országa!”
Alázatos szívű volt, mint Jézus. Példakép. Ebben lett naggyá, hiszen tudott félre állni, képes volt önmagát semmibe venni, önmagáról elterelni a figyelmet. Egy volt a számára a fontos, hogy Jézust lássák az emberek. Amikor ez megtörtént, könnyedén és szeretettel mondta: „Neki növekednie kell, nekem pedig kisebbednem!”
A mi sorsunk. Keresztelő János születése, halála és élete, valamennyiünk sorsának mintája. Mindenki valamiért született. Boldog az az ember, aki megsejti, miért teremtette őt az Isten. Romano Guardini írja: „Minden újszülöttnek születése pillanatában a fülébe súgnak egy szót, amely csak az övé. Életünk nem más, mint lázas kutatás, hogy feltárjuk e szó értelmét. Az örök Bíró is ezt a szót kéri majd számon tőlünk.”
Istenem, melyik volt az a szó, amelyet születésem pillanatában a fülembe súgtál? Van, aki azért született, hogy könnyítsen mások szenvedésén, vannak akiknek az a hivatásuk, hogy imára kulcsolt kezek legyenek ebben a pogány világban. Vianney Szent János megértette: ő arra született, hogy feloldozó kéz legyen. Lisieuxi Kis Szent Teréz azért, hogy szeretet legyen az egyház szívében. Mindenki valamiért született. Az ember csak akkor lehet megelégedett, ha megérti, miért született, Ez képes értelmet adni életének.
Van a lélektanban egy vizsgálati módszer, amelyet a „befejezetlen mondatok teszt”-jének hívnak. Egy sor megkezdett mondatból áll, melyeket be kell fejezni. A mi megkezdett mondatunk talán így kezdődhetnék: „Azért születtem, hogy legyek …szeretet az egyház szívében, …könny a szenvedők szemében, …simogató kéz a kórteremben, …népem vigasztalója, … az ifjúság nevelője …” Gyakran kell ismételgetnem e mondatot, hogy mélyen belevésődjék a lelkembe.
Életünk. Milyen a mi életünk? Mint Keresztelő Jánosé? Tele reménnyel, ígérettel az induláskor, kitöltve munkával teljében, de kételyekkel terhelt minden fázisában. Néha megkérdezzük: érdemes volt? Ilyenkor tegyünk úgy, mint János tette: az Úrtól kérjünk választ. Ő tudja csak eloszlatni kételyeinket.
Kérdezzük meg gyakran magunktól: hű vagyok-e hivatásomhoz? Életfeladatunk teljesítésében találkozunk-e Jézussal? Mi több, akkor másoknak is képesek leszünk megmutatni Őt. Mint ahogy János is megmutatta a népnek az Isten Bárányát.
János rámutat: Íme, az Isten báránya, Ő az Evangélium vagyis az Örömhír nektek emberek. Őt kövessétek, mert Jézus evangéliuma az ember életének „tartást” ad. Rámutat Krisztusra, őt kövesd, mert akkor teljes lesz az életed, akkor megtalálod az értelmét mindennek, meglátod az élet nagy és kis dolgai között lévő igaz összefüggéseket. Egyben buzdít: legyünk tiszták, szerények, és alázatos szívű keresztények.
Ez a honlap is ezért jött létre, hogy Jézust mutassuk meg ennek a piciny szórványközösségnek az életében. Találkozásainkon keresztül szeretnénk bemutatni, hogyan élünk mi görögkatolikusok itt a nyugati országrészben. Szeretettel hívunk és várunk mindenkit nemcsak itt ezen internetes felületen, hanem személyes együttléteinkre, liturgiáinkra is. Ne csak nézzük, ahogy Keresztelő Szent János rámutat Krisztusra, hanem mi is cselekedjük ezt életünk minden napján.
Szeretettel és üdvözlettel István atya.

TÖRTÉNETÜNK

Vasárnapi szentmise Dunaújváros

Kategória
Miserend
Dátum:
2022-06-26 11:00 - 12:00
Helyszín
Dunaújváros - Dunaújváros
Dunaújváros Temető út 1., Magyarország

Vasárnapi szentmise - Dunaújváros - Szent Pantaleimon Kápolna

 
 

Dátumok:

  • -tól 2018-01-01 11:00 -ig 2028-01-01 12:00

Üzemelteti iCagenda

Eseményeink

Szombati szentmise - Százhalombatta - Nagyboldogasszony kápolna

A Kápolnában látható két domborművet Domonkos Béla érdi szobrászművész készítette. 

Tovább

Vasárnapi szentmise Székesfehérvár - Víziváros - Jézus Szíve plébánia

A Jézus szíve templom a város egyik különleges épülete, a székesfehérvári települési értéktár része.

Tovább

Vasárnapi szentmise - Dunaújváros - Szent Pantaleimon Templom

Az óvárosi katolikus templom szomszédságában található templomunk 2020 ban teljes felújításon esett át.

Tovább
UGRÁS FEL